De motor van de elektrische fiets

Voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor.

De motor is het hart van de fiets. Die geeft u trapondersteuning en zorgt zo dat het fietsen makkelijker gaat. Een goede motor zorgt voor minder inspanning, minder druk op de knieën en meer kracht voor u.

De motor van een elektrische fietsIn Nederland is bij wet bepaald dat motoren maximaal 250 watt mogen zijn - uit oogpunt van veiligheid. Deze 250 watt is voor Nederland - relatief plat land - voldoende. Wij kennen geen bergen en nagenoeg geen heuvels. Dus in de meeste elektrische fietsen zitten afdoende motoren voor onze wegen. Daarbij bepaalt de wet ook dat de motoren maar tot 25 km/h ondersteuning mogen leveren.

Komt u met de snelheid boven 25 km/h? Geen probleem. U kunt gewoon doorfietsen, de motor houdt u niet tegen. Een vrijloopmotor is in zo'n geval handig, want die zorgt dat u extra licht kunt trappen. Mocht u dan toch boven de 25 km/h komen, kunt u gewoon doorfietsen.

3 gangbare motoren

De motor kan op drie plekken zitten: in het achterwiel, bij de kettingkast en in het voorwiel. Al deze motoren hebben hun specifieke eigenschappen; met voor- en nadelen. Elke motor wordt gecombineerd met een sensor: rotatiesensor of trapkrachtsensor (meer hierover? lees trapondersteuning >).

Hoe kies ik? Probeer ze allemaal en kijk welke het best bij u past. De meest "natuurlijke" rijbeleving is uiteraard niet hetzelfde als de meest "comfortabele" rijbeleving.

De motor in het voorwiel: voorwielmotor

Voorwielmotoren zitten in de naaf van het voorwiel. De naaf is waar wiel en as verbonden zijn. De voorwielmotor wordt tegenwoordig in de meeste elektrische fietsen gebruikt. Voorwielmotoren zijn onderhoudsarm. En in de regel stiller. De voorwielmotor legt wat gewicht op het voorwiel, maar de accu onder de bagagedrager compenseert dit gewicht. Zo blijft de gewichtsverdeling in balans. Daarbij is de voorwielmotor een doorontwikkeld systeem zonder kinderziektes. Dit maakt een elektrische fiets met een voorwielmotor betrouwbaar.

De voorwielmotor wordt in de regel gecombineerd met een rotatiesensor. Bij dit type sensor krijgt u ondersteuning zodra u gaat trappen. Hierbij maakt het niet uit hoe hard u trapt: zolang de trappers draaien krijgt u ondersteuning.

De motor bij de kettingkast: middenmotor

Bijzonder aan de middenmotor is dat hij niet de wielen aandrijft, maar de pedalen. Dit is een andere benadering dan de voor- en achterwielmotor, die de wielen aandrijven. E-bikes met middenmotoren leveren vaak meer vermogen dan voorwielmotoren. Dit is kostbare technologie, dus ligt de prijs vaak hoger dan bij een e-bike met een voorwielmotor.

De fietsbeleving kan als natuurlijk worden beschouwd. De pedalen worden immers aangedreven - dus u wordt ondersteund bij het trappen: trapondersteuning. Dit type motor wordt vaak gecombineerd met een krachtsensor. Deze sensor stelt vast hoe hard u trapt - hoe harder u trapt, des te meer ondersteuning u krijgt. Middenmotoren zijn soms wat luider dan voorwielmotoren, maar er zijn ook geruisloze types.

De motor in het achterwiel: actierwielmotor

Dit type is bevestigd aan de achternaaf van de e-bike. Dit type zou de meest natuurlijke rijbeleving moeten bieden, omdat een "gewone" fiets ook achterwielaandrijving heeft.

De e-bike bij de achterwielmotor vaak onderhoudsgevoelig, dit omdat er geen kettingkast gebruikt kan worden. Bovendien is gebruikmaken van een naafversnelling bij de achterwielmotor niet mogelijk; de motor zit immers op die plek. Vaak wordt een derailleurversnelling gebruikt in combinatie met een achterwielmotor. Dit type versnelling is prima, maar vraagt wel meer onderhoud dan de naafversnelling. Daarom worden elektrische mountain bikes vaak voorzien van een achterwielmotor.

Verder lezen over:  trapondersteuning > | de accu & actieradius >

Elektrische fietsen powered by Samsung, TranzX, Shimano, Axa, Kenda, Selle Royal, Tektro, SKS Germany

2013-2019 Elektrische Fiets Aanbiedingen

KvK-nummer:
62441175
BTW-nummer:
NL854819459B01
IBAN:
NL04 INGB 0006 7928 58

Algemene voorwaarden  |   Disclaimer

Bezoekadres

Euroweg 27
3825 HA Amersfoort
Algemeen nummer: 085 4833 255
Klantenservice: 085 4833 299

Deze website maakt gebruik van cookies.

Veilig betalen met